VAAN R4 Catamaran krijgt vorm

by Mar 7, 2021Uncategorized0 comments

Een paar jaar geleden besloot Igor Kluin, oprichter van Vaan Yachts, een toercatamaran te ontwikkelen, die goed zeilt. Tegelijkertijd hield hij oog voor duurzaamheid en dat heeft geleid tot de aluminium Vaan R4. De cat is momenteel in aanbouw; de rompen en het brugdek worden gelast.

Het schip is behalve luxe ook ‘groen’. Deze 42 voets cat is ontworpen volgens circulaire principes waardoor deze vrijwel geheel gerecycled kan worden. Voor de bouw wordt grotendeels gerecycled materiaal gebruikt. De rompen bijvoorbeeld worden voor meer dan 50% gebouwd van gerecycled aluminium. Sommige onderdelen zullen zelfs al meer dan 75% hergebruikt materiaal bevatten.
“Pleziervaart moet snel verduurzamen, want jouw plezier kan natuurlijk niet ten koste gaan van anderen,” stelde Igor Kluin bij de introductie van de Vaan R4, “en dat hoeft ook helemaal niet. Door anders naar materialen en het ontwerp te kijken, kun je ook een boot circulair maken. Het is gewoon een keuze.”

Kluin is onder andere oprichter van het duurzame energiebedrijf Qurrent en medeoprichter en vicevoorzitter van De Groene Zaak, een lobbyorganisatie voor een duurzame economie.
“Ik was toe aan iets tastbaars”, verklaart hij zijn stap naar de jachtbouw, “een ambachtelijk bedrijf dat een goed product maakt is mooi.”
Het ontwerp van de Vaan R4 heeft Kluin grotendeels zelf gedaan, al heeft hij Bart van der Wijk van Wijk Yacht Creation in arm genomen. Oud-olympisch zeiler Serge Kats en Thijs Nikkels van Dykstra Naval Architects zijn raadgevers. “Onze werkwijze is dat we voor elk segment experts inschakelen”, aldus Kluin.
De naam ‘Vaan’ is gekozen omdat het Nederlandse woord kort en krachtig is, in het buitenland uit te spreken en een connectie met de wind heeft.

×

Welcome!

We are happy to help you, do you have a question or need advice?

×